Збережемо первоцвіти!

Початок весни – золота пора для квіткових браконьєрів. Близько 20 мільйонів пролісків знищують щороку в Україні саме на початку весни.

Про квіткове браконьєрство знають всі без винятку. Кожного лютого-березня ЗМІ та соцмережі наповнюються репортажами та закликами не купувати рідкісні квіти, які зібрані в дикій природі і через що знижується їхня чисельність. Громадський тиск нібито дає свої плоди. Під його впливом поліція та екологічна інспекція щорічно проводять показову операцію «Первоцвіт», протягом якої влаштовують рейди на продавців рідкісними квітами.
Проте проблема зовсім не рухається з мертвої точки. Багато років поспіль одні і ті ж браконьєри (яких активісти часто знають в обличчя) щороку торгують на одних і тих же точках, розповідаючи казки про «вирощені на городі квіти»  й про святу необізнаність в рідкісності квітів і забороні їх продажу.

Почнемо з того, що покарання різне за протоколами, складеними поліцією, та екоінспекцією. Поліція має повноваження складати протоколи за 160 статтею Кодексу України про адміністративні правопорушення (торгівля з рук у невстановлених місцях), що тягне за собою штраф розміром від одного до семи неоподаткованих мінімумів. Тобто максимально можливий штраф складає всього лиш 119 грн. – це ціна продажу 5-6 букетиків підсніжників! 

Треба зазначити, що до ранньоквітучих рослин можна віднести близько 500 видів рослин, проте лише частина з них включена до останнього видання Червоної книги України (2009). Серед них, жертвами браконьєрів найчастіше стають підсніжники, крокуси, сон-трава, білоцвіт, цикламен тощо. Більшість цих рослин є цибулинними, можуть розмножуватись, як вегетативно, так і насінням, але при не правильному збиранні не поновлюються, внаслідок чого втрачаються цілі популяції! Тому, коли продавці починають пояснювати, що «зривання рослини без коріння їй не шкодить», це не правда.
Детальніше хочеться зупинитись на підсніжниках, бо саме їх найчастіше можна побачити у продажу перед святами, наприклад, 8 березня.

До Червоної книги України занесено три види підсніжника: підсніжник ельвеза (Galanthus elwesii), підсніжник складчастий (Galanthus plicatus) та підсніжник білосніжний або звичайний (Galanthus nivalis).

Найпоширенішим в Україні є третій вид – підсніжник звичайний. В деяких регіонах України, зокрема Карпатах, ця рослинна трапляється повсемісно. Але, враховуючи загрозу знищення та динаміку популяцій, вид включено до Червоної книги, і як бачимо, не дарма. Бо знайомий з дитинства культ подарунку підсніжників і традиційне зображення їх на листівках ніяк не можуть подолати в нашому суспільстві звичку купувати навесні маленькі білі букетики.

Члени та волонтери громадської організації «Подільське екологічне товариство» закликають усіх небайдужих долучатись до рейдів по виявленню місць продажу червонокнижних рослин, що триватимуть протягом березня-квітня 2018 року у місті Хмельницький, а також закликають усіх Хмельничан відмовитись від купівлі первоцвітів, що занесені до Червоної книги України.

Посилання на ЧЕРВОНУ КНИГУ УКРАЇНИ: http://redbook-ua.org/ 

 Деталі за телефоном: 067-27-34-776, заступник голови ГО «Подільське екологічне товариство», Руслан Білик.


 


csdp.org.ua

Сайт розроблено завдяки проекту «Розвиток громадянського суспільства», який впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії протягом 2009-2012 рр." site