Спільна перемога.

2 серпня 2013 року Президент України Віктор Янукович підписав Указ № 420/2013 про створення національного природного парку "Мале Полісся". 

Як зазначається в Указі, оприлюдненому на сайті глави держави, національний природний парк створюється "з метою збереження цінних природних комплексів та історико-культурних об'єктів східної частини Малого Полісся, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення".

Згідно з Указом, національний природний парк "Мале Полісся" буде створено на території Славутського та Ізяславського районів Хмельницької області.

До території національного природного парку "Мале Полісся" відійде 8762,7 гектара земель державної власності. Так, 2764 га земель, що перебувають у постійному користуванні ДП "Ізяславське лісове господарство", буде вилучено у землекористувача та передано національному природному парку в постійне користування. Ще 5998,7 га земель державної власності приєднано до території "Малого Полісся" без вилучення, серед яких 2491,7 га землі належать ДП "Ізяславське лісове господарство" та 3507 га - ДП "Славутське лісове господарство".

Також, згідно з Указом Президента, Кабінету міністрів України необхідно організувати затвердження у шестимісячний термін у встановленому порядку Положення про національний природний парк "Мале Полісся". Кабмін має протягом 2014-2015 років вирішити питання щодо вилучення та надання у постійне користування парку 2764 га земель, а також розробити проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок та проект землеустрою з організації та встановлення меж території "Малого Полісся" та вирішити питання з оформленням прав на земельні ділянки. Як повідомив заступник Голови Подільського екологічного товариства Руслан Білик: на досягнутому робота Товариства не зупиняється. В планах розширення новоствореного національного природного парку «Мале Полісся» за рахунок площ регіонального ландшафтного парку «Мальованка», а також створення ще одного ключового об’єкта Національної екологічної мережі – національного природного парку «Верхнє Побужжя».

 

Лише факти.

v Завдяки створеному НПП «Мале Полісся» область знаходиться на першому місці в Україні за площею територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

v НПП «Мале Полісся» створювався за ініціативи та при безпосередній участі членів Хмельницької обласної громадської організації «Подільське екологічне товариство» без залучення цільових державних коштів.

v НПП «Мале Полісся» є прикладом успішної співпраці представників громадських організацій, державних служб та органів місцевого самоврядування, науковців та місцевих громад.

v НПП «Мале Полісся» - 48 національний природний парк України.

v В межах парку є Озеро Святе, яке формує сфагнові плави, які властиві лише для боліт Карелії та північної Білорусії.

v У НПП зростають рідкісні рослини, які занесені до Червоної книги України - верба чорнична, ситник бульбистий, шейцерія болотна, а також осока богемська, яка в Україні вважалася зниклою, і яку сьогодні виявили лише у Карпатах.

v В межах НПП зростають реліктові рослини, які пережили Льодовиковий період – осока багнова, журавлина болотна, образки болотні, бобівник трилистий.

v Тут зустрічаються хижі комахоїдні рослини – пузирник малий та росичка круглолиста.

v Дикі тварини парку - лось звичайний, чеглик, та жаба гостроморда знаходяться під захистом Бернської конвенції (1979).

v У НПП знайдуть роботу понад 50 фахівців.

v НПП створювався 15 років.

v Створенням НПП займалися фахівці Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Хмельницькій області за часів керівництва трьох начальників: Шмигованого В.А., Сагайдака Г.А., Вавринчука С.М.

v В межах НПП зростає 15 видів, занесених до Червоної книги України, 36 видів, які охороняються у Хмельницькій області та 4 види, які є рідкісними на території досліджень.

v Загальний склад флори парку може сягати до 700 видів судинних рослин.

v З тварин НПП «Мале Полісся» до Європейського Червоного списку включено 15 видів; до Червоної книги України – 56 видів, до ІІ Додатку Бернської конвенції – 127 видів, до Червоного списку флори і фауни Хмельницької області – 84 види фауни Хмельницького Малого Полісся.

v При створенні національного природного парку «Мале Полісся» до його складу увійдуть 16 територій та об’єктів природно-заповідного фонду області загальною площею 2305,3 га, що становить 24,2 % від загальної площі проектованого парку, 9 із них – в Ізяславському районі, 6 – у Славутському, 1 – у м. Нетішин

v Створення НПП «Мале Полісся» сприятиме оптимізації господарського комплексу північної частини Хмельниччини, більш збалансовано використовувати унікальні рекреаційні ресурси краю. Статус національного природного парку сприятиме збереженню природних особливостей території і переорієнтації господарської діяльності населення на обслуговування рекреантів та туристів.

v Видатки із Державного бюджету на утримання установи на рік становитимуть близько 2 млн. грн.

v Адміністрації національного природного парку. «Мале Полісся» функціонуватиме у сфері управління Державного агентства лісових ресурсів України.

 

 

 

 


 

bann


csdp.org.ua

Сайт розроблено завдяки проекту «Розвиток громадянського суспільства», який впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії протягом 2009-2012 рр." site